Vásáron

                                                                                        

 

Kerti Eszter ékszerkészítő népi iparművész vagyok.

Mindig elvarázsoltak a középkori ötvösmunkák, az ékszerek, a drágakövek, filigránok, rekeszzománc. Csodáltam a honfoglalók tarsolylemezeit, a hajfonatkorongokat, a palmettás ornamentikát.

 Érettségi után kezdtem kézművességgel foglalkozni. Mivel nem vettek fel a szakmunkásképzőbe ötvösnek, kisebb nagyobb kerülővel, időnként kalandosan, de mégis sikerült megtanulnom a szakmát.

Az ötvösség gyakorlatát az akkor még Óra és Ékszeripari vállalat Fazekas utcai műhelyében, mint betanuló aranyműves szereztem meg. A rekeszzománc technikát Sisa József gödöllői művészeti táborában, a rézdomborítást Nagy Vilmos erdélyi szász mestertől sajátítottam el. Tudásomat autodidakta módon fejlesztettem tovább.

Munkáimat a Népi Iparművészeti Tanácsnál zsűriztetem. 1996-ban megkaptam a népművészet ifjú mestere,1997-ben a népi iparművész címeket.

Ékszereimmel igyekszem a középkor hangulatát, motívumvilágát megidézni. Munkáimat leginkább vásárokon értékesítem, örömmel tölt el, hogy ékszereim iránt van érdeklődés.

Lehetőség szerint bemutatókat is vállalok, itt az érdeklődők megtekinthetik a tarsolylemezek, hajfonatkorongok készítését honfoglalás kori technikával.

 

0.026 mp